Bel ons nu 0180 - 413 666

Belangrijkste oorzaak prijsstijging woningmarkt streng ruimtelijk beleid

16-02-2017

Een belangrijke oorzaak voor de "bovenmatige" prijsstijgingen op woningmarkten in vooral de grote steden is het strenge beleid voor nieuwe bouwvergunningen.

Het huidige duurzame verstedelijkingsbeleid is debet aan het tekort aan nieuwbouwwoningen, zegt makelaarsorganisatie Dynamis donderdag. De organisatie verwijst naar de cijfers voor afgegeven bouwvergunningen. In 2016 zijn er 57.000 vergunningen verstrekt.

Naar verwachting wordt komend jaar eenzelfde aantal woningen toegevoegd aan de woningvoorraad. Tegelijk wordt een stijging van het aantal huishoudens verwacht van zeventigduizend. Pas op lange termijn zorgt het huidige beleid ervoor dat de groei van nieuwe woningen aansluit op de vraag uit de markt. Op korte termijn is die aansluiting er niet waardoor er periodes zijn met soms te veel en soms te weinig nieuwbouw.

Volatiliteit

"Beide situaties hebben invloed op de evenwichtsprijs op de woningmarkt en maken de marktprijs volatieler, wat risico's met zich meebrengt voor de consument.". De organisatie haalt aan dat de termijn van planontwikkeling van veel nieuwbouwprojecten lastig vast te stellen is en dat de praktijk leert dat plannen door allerlei redenen kunnen worden uitgesteld. 

Dynamis geeft als alternatief het creëren van een ruimer aanbod van plannen voor meer flexibiliteit. Zo kan beter gereageerd worden op veranderende marktomstandigheden, hoewel het ook meer risico's met zich meebrengt voor planontwikkeling. 

Onze beoordeling op Funda

Bent u benieuwd hoe onze klanten onze dienstverlening beoordelen? Kijk op Funda om de beoordelingen van klanten die u reeds voorgingen te lezen.

Wie is de beste makelaar

 

 

Inloggen

Inloggen op mijn Ridder Huizen Makelaardij o.z.. Heb je nog geen account? Maak er direct één aan!

Vergeten?

Nog geen account?

Recent bekeken